fbpx
Игра
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
Сликата не е достапна
претходната стрелка
следната стрелка
лизгачот

Од 10 седмици на гестација, се зема мал примерок на крв од раката на мајката и се испраќа во локална лабораторија за анализа со IONA® тест. За време на бременоста, плацентата протекува без клеточна ДНК која циркулира во крвотокот на мајката. Како резултат, примерок од плазма кај мајки содржи мешавина од ДНК на плацентарна и мајка која циркулира. ДНК од крвта на мајката е извлечена и тестот се изведува на оваа мала количина на ДНК. Јона® тестот директно ја мери количината на ДНК без клетки и може да открие мали промени во односот на ДНК помеѓу ДНК на мајката и плацентарно-феталниот клетки, кога е присутна фетална трисомија 21, 18 или 13.

Јона® Софтверот за анализа ја пресметува релативната количина на хромозоми 21, 18 и 13 за да се добие резултат на ризик за да се предвиди присуство на тризомија. Оваа бројка потоа се комбинира со претходниот ризик (по дифолт ова е возраста на мајката, но наместо тоа резултатот од комбинираниот тест за триместар (FTCT) може да се искористи) за да се пресмета веројатноста дека фетусот е засегнат.

ДНК слика на плацентар